Burn-out op het werk in België, hoe dit te voorkomen?

Een burn-out is een groeiend probleem op de werkvloer in België. Steeds meer mensen ervaren stress, vermoeidheid en uitputting en kunnen zich niet meer concentreren of zich aanpassen aan de eisen van het werk. In deze blogpost willen we je meer vertellen over burn-outs op het werk in België, met statistieken en tips en tricks om dit te overkomen en te voorkomen.

Statistieken op het werk in België:

Volgens recente studies is het aantal mensen met een burn-out in België de afgelopen jaren enorm gestegen. Ongeveer 20% van de werknemers in ons land ervaart burn-out op het werk. Het merendeel van hen is tussen de 25 en 55 jaar oud. De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn overbelasting op het werk, te weinig ondersteuning van collega’s en managers, en een gebrek aan autonomie en betekenis in het werk.

Tips en tricks om dit op het werk te overkomen en te voorkomen

Om een burn-out op het werk te overkomen en te voorkomen, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt zetten:

1. Leer prioriteiten stellen: focus op de meest belangrijke taken en probeer deze eerst af te ronden, zonder uzelf te verliezen in onbelangrijke zaken.
2. Zet limieten: Wees duidelijk over uw verwachtingen en beperkingen en laat u niet opjagen door collega’s of managers.
3. Neem pauzes: Zorg ervoor dat u regelmatig pauzes neemt tijdens de dag om u te concentreren en te ontspannen.
4. Oefen mindfulness: Probeer mindfulness oefeningen te doen om beter te concentreren en te ontspannen.
5. Vraag hulp: Als u merkt dat u overbelast raakt, vraag dan om hulp van uw manager of een vertrouwenspersoon op het werk.
6. Maak tijd voor uzelf: Maak voldoende tijd voor uzelf en probeer buiten het werk iets te ondernemen waar u van houdt.

Conclusie:

Een burn-out op het werk is een groeiend probleem in België. Door stress, vermoeidheid en uitputting kunnen veel mensen zich niet meer concentreren of zich aanpassen aan de eisen van het werk. Door prioriteiten te stellen, limieten te zetten en pauzes te nemen.